Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Ons oog ziet alles
Ons oog stelt scherp
Ons oog voor u

Ingetreden Wet doorstroming huurmarkt 2015

huurhuizenOp 1 juli 2016 is de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking getreden. Deze wet breidt de mogelijkheden van tijdelijke verhuur in grote mate uit door introductie van onder meer een algemene mogelijkheid om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten en de verhuurder meer mogelijkheden te geven om huurovereenkomsten te beëindigen. Navolgend kort de grootste veranderingen in het huurrecht op een rij:

  • Voor zelfstandige woonruimte kan een kortdurende overeenkomst voor bepaalde tijd (maximaal twee jaar) en voor onzelfstandige woonruimte, denk aan een kamer (maximaal vijf jaar) worden gesloten. Deze tijdelijke huurovereenkomst eindigt in principe na de afgesproken tijd, mits de verhuurder uiterlijk één maand vóór de afloop van de termijn, de huurder schriftelijk bericht dat de huurovereenkomst op de afgesproken tijd eindigt. Deze berichtgeving is cruciaal: doet een verhuurder dit niet, dan ontstaat alsnog een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, met volledige huurbescherming als gevolg. De grote verandering ten opzichte van de oude wetgeving is dat tijdelijke verhuur eerst alleen mogelijk was in uitzonderlijke gevallen (zoals bijvoorbeeld verhuur op grond van de Leegstandswet of diplomatenclausule). Per 1 juli 2016 is het dus wel mogelijk om een tijdelijk huurcontract voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte te sluiten. Het is overigens niet mogelijk om telkens een huurcontract van twee (of vijf) jaar achtereenvolgend te sluiten, in zo’n geval ontstaat er toch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

  • Huurders van tijdelijke verhuur van zelfstandige woonruimte, kunnen nog zes maanden na het verstrijken van de huurovereenkomst de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie. Bij een “gewone” huurovereenkomst voor (on)bepaalde tijd voor woonruimte, of bij onzelfstandige woonruimte verandert er met betrekking tot de toetsing van de aanvangshuurprijs niets. Deze huurders kunnen de huurprijs door de Huurcommissie laten toetsen binnen zes maanden na aanvang van de huurovereenkomst (en daarna niet meer).

  • Uitbreiding opzeggingsmogelijkheden voor de verhuurder. Voorheen was het voor een verhuurder mogelijk om bij de zogenaamde campuscontracten de huurovereenkomst na afstuderen van de student op te zeggen vanwege “dringend eigen gebruik.” Deze opzeggingsmogelijkheid is in de nieuwe wet ook in het leven geroepen voor andere doelgroepen, zoals voor promovendi, jongeren of grote gezinnen.

Mocht u vragen hebben over de nieuwe wetgeving dan kunt u met één van onze huurrecht advocaten contact opnemen.


Auteur: mr. L.A. (Lisa) Witten

De website van Van den Wildenberg & Van Halder Advocaten maakt gebruik van cookies voor het beheer van de Google Analytics statistieken. Hiermee kunnen we steeds beter inspelen op de informatiebehoefte van u als bezoeker. Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies, voor meer informatie kunt u hier klikken. Akkoord